Hit na każdym stole – Pyszny kalafior z chrupiącą serową panierką. Rewelacyjny smak.

Nie przepadasz za tradycyjnie gotowanym kalafiorem? Koniecznie wypróbuj ten przepis!

To kalafior w zupełnie nowej odsłonie. Chrupiąca panierka z dodatkiem żółtego sera sprawi, że na pewno go pokochasz!

Potrzebne składniki:

  • 1 średnia główka kalafiora
  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 6 płaskich łyżek maki pszennej (lub innej wedle uznania)
  • 50 g twardego żółtego sera
  • 1,2 łyżeczki curry lub mieszanki przypraw arabskich (albo innych ulubionych)
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Żółty ser zetrzyj na średnich oczkach tarki. Starty ser wymieszaj w miseczce wraz z bułką tartą. Kalafiora dokładnie umyj, wytnij głąb i podziel na mniejsze różyczki. Włóż do garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, dodaj odrobinę soli, wymieszaj i pozostaw na ogniu jeszcze na pięć minut. Odcedź na sitku lub durszlaku.

Jajka umyj, wbij do głębokiej miski. Roztrzep widelcem lub rózgą z ulubionymi przyprawami, szczyptą soli i mąką. Wymieszaj tak, by nie pozostały grudki. Na patelni rozgrzej olej. Różyczki kalafiora maczaj w masie jajecznej, a następnie w bułce tartej z serem.

Smaż na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony, aż do zarumienienia. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj. Smacznego!