Chwilka roboty, a jakie to pyszne – Ten niezwykły tort nie wymaga pieczenia.

Ten niezwykły tort nie wymaga pieczenia. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a składniki łatwo dostępne.

Ciasto jest nieskomplikowane, jednak z pewnością każdemu zasmakuje! To przepyszne połączenie wiśni, delikatnego budyniu, biszkoptów i bitej śmietany.

Składniki:

  • 2 szklanki wiśni marynowanych w zalewie
  • ok. 650-700 ml soku z wiśni
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • Torebka cukru wanilinowego
  • Opakowanie biszkoptów (powinno być ich tyle, by wystarczyło na wyłożenie blaszki)
  • 800 ml mleka
  • 500 ml śmietany 30%
  • 350 g semoliny (kaszy manny)
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:

Podgrzać w garnku sok wiśniowy, dodać semolinę i owoce. Gotować 3-5 minut, aż całość zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia, następnie wylać na głęboką blaszkę. Na masie wiśniowej ułożyć biszkopty. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Jeszcze ciepły wylać na warstwę biszkoptów i zostawić całość do ostygnięcia.

Śmietanę ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Rozsmarować równomiernie na cieście. Przed podaniem dobrze jest włożyć tort do lodówki na kilka godzin.

Wskazówki:

Jeżeli nie mamy wiśni, możemy użyć jakichkolwiek innych owoców z zalewy. Tort będzie równie pyszny. Zamiast semoliny do zagęszczenia masy wiśniowej można użyć mąki ziemniaczanej.