Unikaj tych produktów, one są niebezpieczne dla stawów – Pierwszy krok do pozbycia się zapalenia stawów.
Choroba zwana zapaleniem stawów to jeden z największych wrogów osób starszych, ale i coraz częściej także młodych. Choć posiada różne oblicza, wszystkie stanowią spore zagrożenie.
Dzisiaj przedstawimy sposoby na walkę z zapaleniem stawów, a przede wszystkim opowiemy o produktach, których należy unikać, aby cieszyć się wyśmienitym zdrowiem – obecne badania dietetyczne często wskazują nieprawidłową dietę, jako jeden z powodów takiej liczby zachorowań.
Profilaktyka zapalenia stawów
Warto zwrócić uwagę na produkty, które dawniej uchodziły za wartościowe. W dzisiejszych czasach dietetycy zwracają uwagę na to, że wiele z nich jest tak naprawdę szkodliwych. Co należy wyeliminować z naszej diety, żeby cieszyć się zdrowymi stawami?
Nasiona słonecznika
Spożycie dużej ilości nasion słonecznika może wiązać się nie tylko ze schorzeniami stawów, ale i skóry – m.in. z trądzikiem. Dlaczego tak się dzieje? Nasiona słonecznika zawierają niebezpiecznie duże ilości kwasów tłuszczowych omega-6, który może zalegać w stawach, generując bardziej uciążliwy ból poprzez rozpuszczanie się chrząstki między kościami.
Szprot
Ta popularna ryba zawiera aż dwa niebezpieczne składniki. Po pierwsze – duże ilości soli, po drugie – zwiększające ilość kwasu moczowego puryny, substancje, które mogą powodować dnę. Kwas moczowy, który znajduje się w organizmie w nadmiarze nie jest z niego wydalany. Zamiast tego uszkadza stawy, pozostając na ich powierzchni.
Twardy ser
Ten produkt wciąż może uchodzić za pożyteczny, ale tylko, jeśli będziemy spożywać go rozsądnie i w małym ilościach. Twardy ser zawiera wysoko stężone jony wapnia, dlatego jego spożycie w nadmiarze często prowadzi do bolesnych skurczy mięśni oraz nieprzyjemnych bólów stawów.
Przedstawione produkty należy bezwzględnie wyeliminować z diety w przypadku, gdy chorujemy już na zapalenie stawów. Ich spożycie może znacznie utrudnić leczenie. W przypadku, gdy cieszymy się zdrowymi stawami, nasiona słonecznika, szprot, czy twardy ser nie są zakazane i wciąż można przyjmować je w niewielkich ilościach.
Domowe sposoby
Naturalne sposoby leczenia mogą przynieść ulgę w przypadku zapalenia stawów – tej chorobny nie da się wyleczyć chirurgicznie. Kuracja octem jabłkowym to jeden z najbardziej znanych domowych sposób na walkę z chorobą.
Wystarczy maksymalnie 5 razy dziennie spożyć szklankę wody wymieszaną z 1 łyżeczką octu jabłkowego. Cały proces należy powtarzać przez około 2 tygodnie, a w przypadku osób cierpiących na dolegliwości żołądkowe – 4 tygodnie, pamiętając jednocześnie, by w takim wypadku zmniejszyć dawkę octu o połowę.
Innym wspaniałym rozwiązaniem jest czosnek. Nalewka sporządzana z 5 drobno posiekanych główek czosnku i 0.5 litra wódki powinna poradzić sobie z bólem. Po połączeniu składników wystarczy umieścić mieszaninę na 10 dni w ciemnym pomieszczeniu, a następnie przed każdym posiłkiem zażywać 1 łyżeczkę tej mikstury.