Moi goście zachwalają – Złociste pieczone udka z kurczaka – tak dobrych jeszcze nie jadłaś.

Znudził Ci się tradycyjny sposób przyrządzania kurczaka? Chciałbyś spróbować czegoś nowego? Wyjątkowego i niesamowicie pysznego?

Trafiłeś idealnie! Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na soczystego złocistego kurczaka, który zadowoli podniebienia największych smakoszy!

Kiedy poznasz przepis na rozpływającego się w ustach kurczaka, który Ci przedstawiam, nie będziesz musiał martwić się żadnym rodzinnym obiadem, wyszukaną kolacją, czy okazjonalną potrawą. Udka z kurczaka sprawdzą się w każdej sytuacji i nawet nie zauważysz jak znikną z talerzy.

Pieczenie mięsa z majonezem i ketchupem sprawi, że będzie ono delikatne i niezwykle soczyste. Gotowy, aby zadowolić bliskich pysznym daniem? No to do dzieła!

Wszystko czego będziesz potrzebować to:

  • 1,5 kg udek z kurczaka (8 sztuk);
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki majonezu;
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu;
  • 1 łyżka majeranku;
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej;
  • 0,5 łyżeczki chili;
  • 1 łyżeczka soli.

Najpierw umyj udka i osusz je papierowymi ręcznikami. Oprósz wszystkie 8 sztuk solą i na chwilę je tak pozostaw. Majonez z ketchupem wymieszaj w miseczce. Dodaj słodką paprykę i majeranek. Tak powstałą pastą posmaruj udka i odstaw je na około 2 godziny w celu ich zamarynowania.

Po upływie tego czasu włóż mięso do brytfanki albo żaroodpornego naczynia. Każde udko delikatnie dopraw chili. Czosnek obierz i pokrój w drobne kawałki po czym poukładaj go między kurczakami. Po tym zabiegu naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową.

Wstaw brytfankę do piekarnika i piecz udka przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Grzanie, jeśli możesz takie wybrać, ustaw na „grzanie góra-dół” w celu efektywniejszego upieczenia mięsa. Jeśli lubisz lekko przypieczoną skórkę, na tak przygotowywanych udkach, po tym czasie, kiedy kurczak będzie już praktycznie upieczony odkryj naczynie i pozostaw je jeszcze na 5 minut, aby mięso mogło się zapiec.

Voilà! Teraz możesz podawać i degustować pyszne udka z kurczaka. Smacznego!