Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem na sałatkę Dunajską z notatnika mojej babci.

Od święta i na co dzień – łatwy i szybki przepis na sałatkę dunajską sprawdzi się w każdych okolicznościach.

To wysmakowane połączenie zdrowych składników wzbogaci niejedną rodzinną kolację. Koniecznie wypróbuj jeszcze w tym roku!

Potrzebne składniki:

  • 2 kg papryki,
  • 2 kg cebuli,
  • 2 kg marchwi,
  • 2 kg pomidorów,
  • 400 ml oleju słonecznikowego,
  • 200 ml octu,
  • 360 g cukru,
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Umyj i obierz paprykę, cebulę i marchew. Pomidory pokrój w plasterki, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, paprykę i cebulę pokrój w piórka.

Umieść warzywa w dużej misce, a następnie dodaj sól, cukier, ocet i olej. Całość dokładnie wymieszaj (najlepiej ręką), po czym pozostaw na około godzinę, aby warzywa puściły sok. Skosztuj czy sałatka jest słona – w razie potrzeby dosól.

Przełóż sałatkę wraz z sokiem do garnka i zagotuj – od tego momentu gotuj przez około 20 minut na wolnym ogniu. W tym czasie przygotuj słoiki i pokrywki.

Włóż gorącą sałatkę do słoików, a następnie zakręć je i postaw na pokrywkach, przykryj kocem i zostaw na noc. Następnego dnia rano przywróć słoiki z sałatką do właściwej pozycji i umieść w spiżarni (może być w temperaturze pokojowej).

Tak przyrządzona sałatka jest zdrowa i pożywna. Dobrze komponuje się z ryżem, makaronem i wszystkimi rodzajami mięsa. Możesz ją wykorzystać na wiele sposobów – jako dodatek do dań głównych, a nawet jako przekąskę.

Ciesz się doskonałym smakiem i podziel się nim z przyjaciółmi!