To wysmakowane połączenie zdrowych składników wzbogaci niejedną rodzinną kolację. Koniecznie wypróbuj jeszcze w tym roku!
Umyj i obierz paprykę, cebulę i marchew. Pomidory pokrój w plasterki, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, paprykę i cebulę pokrój w piórka.
Umieść warzywa w dużej misce, a następnie dodaj sól, cukier, ocet i olej. Całość dokładnie wymieszaj (najlepiej ręką), po czym pozostaw na około godzinę, aby warzywa puściły sok. Skosztuj czy sałatka jest słona – w razie potrzeby dosól.
Przełóż sałatkę wraz z sokiem do garnka i zagotuj – od tego momentu gotuj przez około 20 minut na wolnym ogniu. W tym czasie przygotuj słoiki i pokrywki.
Włóż gorącą sałatkę do słoików, a następnie zakręć je i postaw na pokrywkach, przykryj kocem i zostaw na noc. Następnego dnia rano przywróć słoiki z sałatką do właściwej pozycji i umieść w spiżarni (może być w temperaturze pokojowej).
Tak przyrządzona sałatka jest zdrowa i pożywna. Dobrze komponuje się z ryżem, makaronem i wszystkimi rodzajami mięsa. Możesz ją wykorzystać na wiele sposobów – jako dodatek do dań głównych, a nawet jako przekąskę.