Robię prawie w każdy weekend – Prosta i szybka pomidorowa przekąska na kolację robi furorę w moim domu.

Jesteś miłośnikiem słonych przekąsek? Nie lubisz stać za długo w kuchni?

Świetnie się składa, bo dzisiaj mam dla Ciebie przepis na prostą, szybką i przede wszystkim przepyszną przekąskę z pomidorami w roli głównej. Gwarantuję, że sprawdzi się idealnie, jako kolacja oraz przełamie monotonię wśród przekąsek na imprezowym stole.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 pomidory
  • garść bazylii
  • 50 ml mleka
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól i pieprz (najlepiej mielony)

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na mniej więcej równe kwadraty (około 4x4cm). Pędzelkiem posmaruj cisto mlekiem Pomidory wyparz, obierz ze skórki a następnie pokrój na okrągłe plasterki. Połóż po jednym plasterku pomidora na każdym kwadracie ciasta francuskiego, posyp delikatnie pieprzem i włóż do piekarnika na 15 – 20 min.

W czasie, kiedy w piekarniku będzie się piec nasza przekąska, posiekaj liście bazylii razem z obranym czosnkiem (czosnek można również przecisnąć przez praskę) oraz dodaj odrobinę oliwy. Po wyjęciu cista francuskiego z pomidorami z piekarnika, na każdym z nich dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę z bazylii, czosnku i oliwy.

Na koniec posyp wszystko solą. Smacznego!