Od teraz tylko tak to robię – Oto prosty i genialny patent na zagniatanie ciasta drożdzowego.
Oto sposób na zagniatanie ciasta drożdżowego, o którym słyszało niewiele osób! Przekonaj się i zobacz jakie to proste!
Ciasto drożdżowe potrzebne jest nam, gdy chcemy przygotować słodkie lub słone bułeczki, lub gdy mamy zamiar przyrządzić pizzę. Zazwyczaj podczas ugniatania ciasta drożdżowego, klei się ono nam do rąk. Jednak za pomocą tego przepisu, nigdy nie będzie to już miało miejsca.
Jest to szybki i bardzo prosty sposób. Dzięki niemu na pewno zaczniesz częściej przyrządzać wypieki z użyciem ciasta drożdżowego.
Potrzebne składniki:
- około 0,5 kilograma mąki
- 150 mililitrów ciepłego mleka
- 150 mililitrów ciepłej wody
- 1 jajko
- 7 gram suchych drożdży
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Do ciepłego mleka dodaj 150 mililitrów ciepłej wody. Całość dokładnie wymieszaj. Warto pamiętać, że roztwór powinien mieć około 40 stopni, by drożdże mogły się całkowicie rozpuścić. Dodaj również 1 jajko i ponownie wymieszaj.
Do dzielnej miski dodaj drożdże, 3 łyżki cukru, łyżeczkę soli i mąkę. Możesz również dodać wanilię, jeśli planujesz przygotować słodkie bułeczki. Mąkę z pozostałymi składnikami wsyp do plastikowej torebeczki. Dodaj do niej również 4 łyżki oleju roślinnego oraz przygotowane wcześniej połączone mleko z wodą. Pamiętaj, by w plastikowej torbie nie znajdowało się zbyt wiele powietrza. Postaraj się ją szczelnie zamknąć.
Teraz przystąp do zagniatania ciasta, zamkniętego w czelnej plastikowej torebce. Obracaj nią przez około 10 min, tak by powstała jednolita masa.
Kiedy już ciasto będzie jednolitą masą, poluzuj węzeł na plastikowej torebce. Ważne jest, by nie rozerwała się ona, gdy ciasto zacznie pęcznieć. Ciasto drożdżowe już gotowe, teraz możesz kontynuować przygotowanie pizzy lub bułeczek, według przepisu, który posiadasz.
Przygotowane ciasto drożdżowe sprawdzi się idealnie do słodkich i słonych wypieków. Ten przepis jest także idealny, gdy masz zamiar przygotować pizzę.