Pychota. Każdy się zajada – Ciocia z Węgier zdradziła przepis na to pyszne węgierskie ciasto Gerbota.
Miękkie ciasto, dżem i do tego orzechy brzmi nieźle!
Wycieczka do Węgrzech nie może się odbyć bez skosztowania ciasta Gerbota, ale teraz można zadowolić się jego smakiem w domu. Przygotowanie tego przysmaku wcale nie należy do skomplikowanych, przekonajcie się sami!
Składniki:
- 500 gramów mąki pszennej tortowej
- 500 gramów dżemu morelowego
- 400 gramów orzechów włoskich
- 250 gramów śmietanki 30%
- 200 gramów masła
- 200 gramów cukru kryształu
- 100 gramów czekolady mlecznej
- 100 gramów cukru pudru
- 25 gramów świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- sól
Sposób przygotowania:
W misce przygotowujemy drożdże, do których dodajemy cukier puder. W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy ciepłe do drożdży, zostawiając jedną łyżeczkę, którą wykorzystamy do polewy czekoladowej. Następnie dodajemy jajka, miksujemy, kolejno dosypujemy mąkę, śmietanę i skórkę z cytryny.
Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne i nie będzie przylepiać się do dłoni, w każdym razie można podsypać ciasto mąką. Następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe, wilgotne miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Orzechy włoskie rozdrabniamy i dodajemy do nich cukier kryształowy i waniliowy.
Wymieszaną masę dzielimy na trzy części. Gdy ciasto już jest gotowe, rozdzielamy je na cztery części i rozwałkujemy każdą z osobna. Wykładamy na blachę papier do pieczenia i następnie pierwszą warstwę ciasta. Smarujemy ją dżemem i orzechami.
Nakrywamy pierwszą warstwę cienkim plackiem i robimy tak aż do skończenia składników. Wierzch ciasta przekłuwamy wykałaczką bądź widelcem, tak aby zapobiegnąć nadmiernemu pęcznieniu ciasta. Zanim wstawimy je do piekarnika, zostawiamy pod przykryciem na około pół godziny.
Kolejno umieszczamy blachę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku na 30-40 minut. Czekoladę roztapiamy z łyżeczką masła i wylewamy polewę na ostudzone ciasto.