Idealny dodatek do obiadu, o wiele lepszy niż buraczki – Burak pieczony.

Jest to potrawa, które nada się nie tylko jako dodatek ale i osobne danie.

Dzięki szybkiemu przygotowaniu oraz małej ilości wymaganych składników, możesz wykonać ten przepis w każdej sytuacji. Idealnie sprawdzi się podczas uroczystych kolacji jak i zwykłego, codziennego obiadu.

Składniki:

  • 500 g małych buraków
  • główka czosnku (lub mniej, w zależności od naszych upodobań)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz i majeranek do smaku

Przygotowanie:

Przygotuj naczynie żaroodopodne (wyłóż folią aluminiową) oraz nagrzej piekarnij do 200 stopni. Buraki wyczyść oraz pokrój w łódeczki. Pokrój ząbki czosnku i wyłóż je wraz z burakami w naczyniu Całość dopraw według uznania solą i pieprzem. Delikatnie skrop oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym.

Buraki przykryj folią. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 1-1,5 h. Gotowe. SMACZNEGO!