Lepiej zapisz ten przepis bo będziesz do niego często wracać. To maślane ciasto z jabłkami to nie zwykła szarlotka.

Jeden z prostszych, ale i jedyny w swoim rodzaju – przepis na ciasto z jabłkami. Zwyczajna szarlotka, chciałoby się powiedzieć na pierwszy rzut oka.

Jednak należy go spróbować, żeby wiedzieć, że wcale nie jest taka najnormalniejsza! Jej wyśmienity smak zostaje w pamięci na znacznie dłużej niż jabłecznik ukochanej babci.

Potrzebne składniki:

  • cukier puder do smaku
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 kg jabłek
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Na początek możemy rozgrzać piecyk do 180 stopni Celsjusza. Kiedy ten się nagrzewa – obieramy wszystkie jabłka, wykrawamy środki z pestkami i twardą błoną i kroimy na małe kawałki.

Przekładamy owoce do miski, a następnie kropimy je sokiem z cytryny i mieszamy, by ten rozłożył się względnie równomiernie. Teraz możemy wziąć się za przygotowanie samego ciasta. Do tego musimy wymieszać masło z cukrem i cukrem wanilinowym oraz solą.

Całość należy rozmieszać tak, by otrzymać gładką masę. Pojedynczo dodajemy jajka analogicznie ciągle mieszając ciasto, by było gładkie. Kiedy osiągniemy odpowiednią postać – przesiewamy mąkę i ugniatamy ciasto. Dodajemy jabłka i znów mieszamy.

Kiedy skończymy, wykładamy blachę papierem do pieczenia i smarujemy ją oliwą z oliwek lub olejem roślinnym. Wylewamy naszą masę na blachę i wkładamy do rozgrzanego już wcześniej piecyka.

Pozostawiamy na 20 – 30 minut. Kiedy maślane ciasto z jabłkami będzie już gotowe – wystarczy posypać je cukrem pudrem i po schłodzeniu delektować się niepowtarzalnym smakiem. Smacznego!