Jednak należy go spróbować, żeby wiedzieć, że wcale nie jest taka najnormalniejsza! Jej wyśmienity smak zostaje w pamięci na znacznie dłużej niż jabłecznik ukochanej babci.
Na początek możemy rozgrzać piecyk do 180 stopni Celsjusza. Kiedy ten się nagrzewa – obieramy wszystkie jabłka, wykrawamy środki z pestkami i twardą błoną i kroimy na małe kawałki.
Przekładamy owoce do miski, a następnie kropimy je sokiem z cytryny i mieszamy, by ten rozłożył się względnie równomiernie. Teraz możemy wziąć się za przygotowanie samego ciasta. Do tego musimy wymieszać masło z cukrem i cukrem wanilinowym oraz solą.
Całość należy rozmieszać tak, by otrzymać gładką masę. Pojedynczo dodajemy jajka analogicznie ciągle mieszając ciasto, by było gładkie. Kiedy osiągniemy odpowiednią postać – przesiewamy mąkę i ugniatamy ciasto. Dodajemy jabłka i znów mieszamy.
Kiedy skończymy, wykładamy blachę papierem do pieczenia i smarujemy ją oliwą z oliwek lub olejem roślinnym. Wylewamy naszą masę na blachę i wkładamy do rozgrzanego już wcześniej piecyka.