W sklepie tak dobrych nie kupisz – obłędne w smaku ciastka z dżemem – Lepiej zapisz przepis.

Domowe oraz pyszne ciasteczka, które pasują idealnie do popołudniowej herbaty lub porannej kawki.

Są niezwykle proste w przygotowaniu, a wybierając różne nadzienia możesz stworzyć na raz kilka rodzai przekąsek. Tak pysznych ciasteczek nie znajdziesz nawet w najlepszej cukierni! Wypróbuj ten przepis raz, a już nigdy nie będziesz chciała robić innych wypieków.

Składniki:

  • 120 g masła
  • 125 g kwaśnej śmietany
  • 100 g ulubionego dżemu owocowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru (można dodać więcej)
  • starta skórka pomarańczym (do smaku, można z niej zrezygnować)
  • cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzyj z cukrem białym oraz wanilinowym, dodaj śmietanę oraz skórkę pomarańczy. Mąkę przesiej do miski z wcześniej utartym masłem. Ciasto zagnieć, podziel na pól i odstaw na ok. 30 min (owinięte w folię spożywczą).

Ciasto rozwałkuj i pokrój na paski o szerokości ok. 6-8 cm. Na brzegu każdego prostokąta umieść wybrany dżem, całość zwiń i krój w kostkę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i przygotuj blaszkę do pieczenia (wyłożona papierem do pieczenia).

Ciasteczka piecz przez 20 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem. Gotowe. SMACZNEGO!