Oto prosty sposób na wykonanie kapusty kiszonej w słoiku – Wystarczą 3 dni.

Wystarczą 3 dni, aby zrobić cały słoik kapusty kiszonej. Jak ją przygotować?

Dowiesz się tego z tego artykułu. Kapusta kiszona to idealny probiotyk, dzięki któremu będziemy mieć ochronę i zachowamy zdrowie na dłużej. Kapusta kiszona to nie jest drogi produkt, a zawiera wiele cennych składników dla naszego organizmu.

Jedna z najważniejszych witamin, którą znajdziemy w kapuście to witamina C, a jest ona potrzebna zwłaszcza podczas przeziębienia. Regularne spożywanie kapusty kiszonej zwiększa odporność na infekcje, a jak wiadomo nietrudno o nie w okresie jesienno-zimowym.

Produkt ten wpływa również na lepsze wchłanianie żelaza i wzmacnia nasze naczynia krwionośne. 100 gram kiszonej kapusty zawiera w sobie około 70 miligramów kwasu askorbinowego, który wzmacnia układ odpornościowy. To dzienna dawka dla osoby dorosłej. 

W słoiku kapusty znajdziemy także wiele cennych pierwiastków oraz minerałów, które musimy spożywać regularnie, aby zachować zdrowie. Kapusta kiszona posiada również takie substancje jak pektyny oraz błonnik.

Poza witaminą C znajdują się w niej witaminy A, B1, B2, PP, E, K, U oraz H. Kapusta kiszona to niemal skarb dla naszego organizmu!

Nie trzeba się nawet zastanawiać czy warto w ogóle przygotować ją samemu, a jak wiadomo produkty domowej roboty są najlepsze. Taką kapustę warto zjadać codziennie, a będziemy zabezpieczeni przed wieloma wirusami i przeziębieniami. Kapusta kiszona polecana jest także osobom z nadwagą. Przygotuj więc jeden słoik 3 litrowy i bierz się do pracy!

Składniki na sałatkę

  • świeża kapusta (2,5 kg)
  • marchewka (1 sztuka)
  • liście laurowe (3 sztuki)

Składniki do solanki

  • woda (0,5 l)
  • sól (2 łyżki stołowe)

Przygotowanie kapusty kiszonej