Pyszny i sycący garnek karpacki – szybkie danie jednogarnkowe dla zabieganych.

Jeśli brakuje Ci czasu na przygotowanie obiadu składającego się z dwóch dań, to mam dla ciebie ciekawy przepis.

Garnek Karpacki to wyjątkowe danie, które jest smaczne i bardzo syte, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne.

Składniki

  • Mięso wieprzowe – 1 kg (łopatka, szynka)
  • Ziemniaki – 1 kg
  • Marchewka – 500 g
  • Puszka czerwonej fasoli – 400 g
  • Cebula średniej wielkości – 1 sztuka
  • Marynowane pieczarki – 400 g
  • Pieprz
  • Sól
  • Oliwa
  • Przecier pomidorowy – 6 łyżek
  • Natka pietruszki
  • Czosnek – 2 ząbki (może być mniej lub więcej, wedle uznania)
  • Ziele angielskie

Sposób przygotowania

Przygotuj głęboką patelnię lub wok do zarumienienia. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w kostkę, a następnie podsmaż je na oleju. Na tarce zetrzyj marchew, na oczkach średniej wielkości. Cebulę pokrój na cienkie talarki. Czosnek wyciśnij do przecieru pomidorowego i dokładnie wymieszaj. Pokrój mięso w kostkę jak do gulaszu lub odrobinę większą.

Gdy ziemniaki zaczną się rumienić, to dodaj do nich przygotowaną cebulę i wymieszaj. Wrzuć mięso, gdy cebula się podsmaży i ponownie wymieszaj. Całość posól i popieprz. Smaż przez 3-5 minut na średnim ogniu, a następnie dodaj marchew, pieczarki oraz czerwoną fasolę.

Wymieszaj składniki i smaż przez kolejne 5 minut. Gdy już będzie gotowe, to przełóż całość do garnka (powinno być zapełnione 3/4).

Odmierz 2 litry wody, a następnie dodaj do niej przecier pomidorowy, liść laurowy, posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę pieprzu. Wszystko to delikatnie podgrzej, aby nie doprowadzić do wrzenia. Następnie przelej wodę do garnka z przygotowanymi składnikami.

Włóż garnek do piekarnika (pamiętaj, aby przykryć go pokrywką). Nienagrzany piekarnik ustaw na 180 stopni. Mięso duś przez 50 minut. Smacznego!