Od teraz nie wyobrażam sobie życia bez tego przepisu. Czosnkowo – ziołowe ziemniaczki – prosto z pieca.
Jeśli przejadła Ci się tradycyjna wersja gotowanych ziemniaków do obiadu, a nie wyobrażasz sobie bez nich życia, to zerknij proszę na naszą propozycję! Z pewnością nie będziesz zawiedziony.
Chrupiące i aromatyczne pieczone kartofle, zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia, a w dodatku ujmą prostotą wykonania. Do ich przygotowania wystarczy raptem: domowy piekarnik, zwykły rękaw do pieczenia, odrobina przypraw i – mniej więcej – godzina wolnego czasu.
Czy jesteście zatem gotowi do przyrządzenia pysznych, chrupiących ziemniaków w nowej, niebanalnej odsłonie? Tak? Zatem do dzieła!
Co potrzebujesz:
- Ziemniaki – ok. 1 kg,
- Czosnek – ok. 2-3 ząbki,
- Oliwa z oliwek – kilka łyżek,
- Musztarda – ok. 1 łyżeczka,
- Przyprawy – sól ( ok. pół łyżeczki),pieprz, przyprawę do ziemniaków,
- Pietruszka – cały pęczek,
- Rękaw do pieczenia.
Jak przygotujesz:
Na początku dokładnie myjemy ziemniaki pod zimną, bieżącą wodą. Następnie możemy je obrać ze skórki, ale jeśli lubimy, to nie ma przeszkód, by pozostawić je w tzw. mundurkach, zwłaszcza, jeśli mamy do czynienia z młodymi kartoflami, wówczas po upieczeniu będą bardziej chrupiące.
Ziemniaczki kroimy w łódeczki, po czym nakłuwamy je kilka razy, najlepiej drewnianym patyczkiem np. do szaszłyków albo wykałaczką.
Kolejnym krokiem będzie drobne posiekanie ziół, pietruszki i dorzucenie do nich czosnku, który wcześniej przeciskamy przez praskę. Dane składniki wrzucamy do głębokiego naczynia, dodając kolejno do nich: oliwę, musztardę, sól, pieprz oraz przyprawę do ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną miksturę dołączamy do pokrojonych wcześniej ziemniaków – i znów, całość dokładnie mieszamy, aby bulwy dobrze przesiąkły czosnkowo-ziołową mieszanką.