W smaku jest niesamowite, a jego aromat powala wręcz na kolana. Wszystko za sprawą soczystych oraz pachnących mandarynek, które są kluczowym składnikiem tego wypieku. Przepis jest niezwykle prosty i gwarantuję, że Twoja rodzina będzie zachwycona.
Mandarynki umyj i obierz ze skórki. Owoc pokrój na połówki, pozbądź się także białych części wokół miąższu. Jeśli zauważysz pestki, również je wyjmij.
Teraz zmiksuj jaja, cukier (80 g), cukier waniliowy (łyżeczka) oraz szczyptę soli. Kiedy składniki będą dobrze połączone, dodaj następnie 40 g roztopionego masła oraz całą porcję mleka. Wymieszaj.
Kolejno dosyp mąkę wraz z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka) i nieustannie miksuj, aż uzyskasz jednolitą, płynną masę.
Następnie rozgrzej patelnię, wsyp na nią 4 łyżki cukru i mieszaj na średnim ogniu przez kilka minut. Kiedy cukier się roztopi możesz zdjąć go z ognia.
Teraz przyszykuj formę do pieczenia. Wyłóż pergaminem lub papierem do pieczenia, następnie przelej do niej przygotowany przed chwilą karmel. Na to kładź połówki mandarynek. Wszystko zalej masą z ciasta – rozprowadź tak, by równomiernie przykryła owoce oraz wszystkie brzegi foremki.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Piecz przez około 40 minut. Jeśli góra będzie się przypalać, to pod koniec zmniejsz nieco temperaturę.
Po upieczeniu wyjmij ciasto i wyłóż je odwracając na drugą stronę. Zdejmij papier do pieczenia. Na wierzchu ujrzysz piękną mozaikę z mandarynek.