Babcine przepisy zawsze najlepsze. Sekrety udanych placków ziemniaczanych.

Ziemniak pod wieloma formami ląduje na naszym talerzu. Jednym z przepysznych dań ziemniaczanych są placki.

Do ich przygotowania wystarczy kilka sztuk ziemniaków startych na tarce, łyżka mąki ziemniaczanej i jajko. Brzmi bardzo prosto, choć placki nie zawsze chcą wyjść smaczne i chrupiące. Podpowiadamy kilka sekretów na idealne placki ziemniaczane.

Co zrobić, żeby masa ziemniaczana nie czerniała?

Starte ziemniaki pod wpływem powietrza zmieniają kolor. Jest to naturalne zjawisko, które nie powinno wpłynąć na smak ziemniaka. Jednak pogarsza to walory estetyczne. Istnieją dwa łatwe triki, które zapobiegną ściemnieniu się masy ziemniaczanej.

Można posypać starte ziemniaki lekką warstwą zwykłej mąki i przykryć je bawełnianą szmatką albo można dodać łyżkę śmietany. Sposób ze śmietaną pozytywnie odbije się na smaku placków.

Jak poprawnie smażyć placki?

Zawsze zanim położysz pierwszy placek na patelni bądź pewna/y, że tłuszcz jest rozgrzany. Używaj oleju dobrej jakości, najlepiej rzepakowy. Placek przewracamy dopiero po tym, jak będzie ładnie zarumieniony z jednej strony. Staramy się unikać częstego przewracania placków, w zupełności wystarczy pojedyncze obsmażenie każdej ze stron.

Jak podajemy placki?

Placki ziemniaczane smakują najlepiej od razu po usmażeniu. Odgrzewane smakołyki z ziemniaka stracą swój smak i strukturę. Źle na nie wpływa również układanie jeden na drugi. Tracą swoją chrupkość. Placki ziemniaczane należą do nielicznych dań, które smakują równie dobrze na słono i słodko. W wersji wytrawnej można podawać je z gulaszem lub sosem grzybowym.

Jak każda potrawa ziemniaczana, placki dobrze komponują się z koperkiem. Sos śmietanowo-koperkowy będzie strzałem w dziesiątkę. W słodkich wersjach sprawdzi się cukier puder lub dżem owocowy.