Jest ona podawana jako przekąska i często jest dodawana do różnego rodzaju sałatek. Przedstawiam Wam bardzo prosty przepis, który umożliwi sporządzić tą pyszną potrawę w domu.
Umyj i obierz marchewkę, a następnie zetrzyj ją do dużej miski na tarce, aby uzyskać jak najdłuższe paski.
Wlej ocet, posyp solą i cukrem i bardzo starannie wymieszaj rękoma przez ok. trzy minuty. Całość odstaw na piętnaście minut, a następnie dodaj czerwonej papryki do smaku. Wszystko ponownie wymieszaj.
Podgrzej delikatnie olej roślinny na patelni, polej nim sałatkę i dokładnie wymieszaj. Gdy już to zrobisz, włóż posiekany czosnek i odstaw sałatkę na piętnaście minut. Na sam koniec dodaj odrobinę zmiażdżonych nasion kolendry i gotowe.
Sałatkę można jeść od razu, ale najlepiej pozostawić ją na kilka godzin, aby się przeżarła, a następnie włożyć jeszcze na trzy lub cztery godziny do lodówki. Świeżą kolendrę należy dodać tuż przed podaniem sałatki do spożycia. Poprawi ona smak potrawie oraz doda jej dodatkowej przyprawy.