Oto unikalny przepis. Idealny omlet, puszysty jak chmurka. Wiem, jak go przygotować.

Pamiętam, że w dzieciństwie uwielbiałem jeść omlet na słodko.

Dopiero później dowiedziałem się, że dania ze smażonych jajek można przygotowywać na wiele sposobów. Dziś przedstawię trzy przepisy na lekki, puszysty omlet, łatwy do przygotowania.

Omlet idealny

Składniki:

  • 4 jajka
  • 20 g masła
  • 150 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Sposób przygotowania

W tradycyjnych przepisach jajka się miksuje lub ubija, ale tu zrobimy inaczej. Na początek delikatnie mieszamy jajka, następnie powoli dodajemy sól i mleko i mieszamy jeszcze przez chwilę. Następnie należy natłuścić olejem naczynie, w którym będziemy piekli omlet, wlać do niego masę i piec przez ok. 20 minut w piekarniku w temperaturze 250 stopni. Gdy już będzie upieczony, można go polać masłem.

Omlet z serem i szynką