Super przepis. Puszyste pączki na skondensowanym mleku – miękkie i delikatne.

Przepis na puszyste i delikatne pączki na skondensowanym mleku z pewnością był recepturą, którą znały wszystkie nasze babcie. Ich przygotowanie zajmuje ok. 6 minut, a smak kojarzący się z dzieciństwem z pewnością zadowoli zarówno dorosłych, jak i najmłodszych.

Składniki:

  • 2 jaja,
  • 1 puszka mleka skondensowanego,
  • mąka pszenna,
  • 1 szczypta sody oczyszczonej,
  • 1 szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do oprószenia gotowych pączków.

Przygotowanie:

Jajka rozbić i roztrzepać. Dodać mleko skondensowane, sól, sodę oczyszczoną i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodawać mąkę pszenną, cały czas mieszając, aż do uzyskania trwałego, lepkiego i miękkiego ciasta.

Ciasto zagnieść, a następnie zwałkować na gruby walec. Nie należy używać mąki do posypywania stolnicy.

Walec pokroić na kawałki o długości 3 cm i uformować małe kulki. Do garnka wlać olej do smażenia, rozgrzać do odpowiedniej temperatury. Smażyć w nim pączki na złoty kolor, na małym ogniu, co zapewni dobre wysmażenie zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz ciasta.

Odsączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!