Bez chemii i konserwantów. 15 minut i gotowe. Domowe „krówki” – Przekonaj się, jakie są smaczne.

Domowe krówki typu „ciągutki” są niezwykle proste i szybkie w wykonaniu. Bowiem ich przygotowanie zajmie zaledwie 15 minut!

W smaku zdecydowanie różnią się od tych kupionych w sklepie. Dzięki przygotowaniu ich w domu, każdy ma pewność z jakich składników są one wykonane. Zapewne każdy je uwielbia!

Podczas ich robienia, samemu decyduje się o gęstości oraz twardości domowych słodyczy. To zdecydowanie lepsza alternatywa dla kupionych słodyczy.

Składniki:

  • 200 g cukru,
  • 40 ml mleka,
  • 45 g masła,
  • szczypta kakao (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Do wykonania domowych krówek przede wszystkim trzeba przygotować patelnię z grubym dnem. Wsypać do niej cukier i włączyć ogień.

Pozostawić tak bez mieszania. Jednakże należy pilnować, kiedy cukier rozpuści się. Wtedy trzeba zwiększyć ogień, a potem dodać masło do naczynia. Odtąd należy dokładnie mieszać. W drugim pojemniku podgrzać mleko, a następnie przelać je do gorącego cukru z rozpuszczonym masłem.

Całość wciąż regularnie mieszać, aby nie przypaliło się. Kiedy karmel już będzie gotowy, przelać go do dowolnych foremek np. specjalnych do lodu lub silikonowych, typowo przeznaczonych do przygotowania słodyczy.

Odstawić do ostudzenia na około 15 minut.

Po tym czasie domowe krówki przełożyć do lodówki na kilka godzin, aby dobrze składniki zsiadły się ze sobą. Smacznego!