W smaku zdecydowanie różnią się od tych kupionych w sklepie. Dzięki przygotowaniu ich w domu, każdy ma pewność z jakich składników są one wykonane. Zapewne każdy je uwielbia!
Podczas ich robienia, samemu decyduje się o gęstości oraz twardości domowych słodyczy. To zdecydowanie lepsza alternatywa dla kupionych słodyczy.
Do wykonania domowych krówek przede wszystkim trzeba przygotować patelnię z grubym dnem. Wsypać do niej cukier i włączyć ogień.
Pozostawić tak bez mieszania. Jednakże należy pilnować, kiedy cukier rozpuści się. Wtedy trzeba zwiększyć ogień, a potem dodać masło do naczynia. Odtąd należy dokładnie mieszać. W drugim pojemniku podgrzać mleko, a następnie przelać je do gorącego cukru z rozpuszczonym masłem.
Całość wciąż regularnie mieszać, aby nie przypaliło się. Kiedy karmel już będzie gotowy, przelać go do dowolnych foremek np. specjalnych do lodu lub silikonowych, typowo przeznaczonych do przygotowania słodyczy.
Odstawić do ostudzenia na około 15 minut.