Czegoś tak smacznego, jeszcze nie jedliście. Ciocia zdradziła przepis na pyszne placki z mięsem w środku.
Jeśli należysz do grona mięsożerców koniecznie musisz wypróbować przepis na pyszne placki z mięsem w środku! Czegoś tak smacznego, jeszcze nie jedliście!
Spróbuj i podziel się nim ze swoją rodziną lub przyjaciółmi! Będziecie zaskoczeni jakie są smaczne! To jakie nadzienie chciałbyś użyć zależy tylko od Ciebie! Smakują wyśmienicie również z ziemniakami czy z serem! My jednak proponujemy, żeby nadzienie składało się z mięsa wołowego. Możesz wykorzystać ten przepis jako pomysł na danie obiadowe czy kolacje. Gwarantujemy, że posmakuje każdemu!
Potrzebne składniki:
- 150 ml kefiru
- 100 ml wody
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 45 g masła
- 450-500 g mąki pszennej
- pół łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- pół łyżki drożdży
- 0,7 kg mielonej wołowiny
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku lub pietruszki
- odrobina bulionu mięsnego lub wody
- czarny pieprz
- mielona czerwona papryka
Przygotowanie:
Najpierw do wody dosypujemy cukier i dodajemy suszone drożdże. Po odczekaniu około 10 minut do mieszanki dodajemy kefir, całość mieszamy. Do naczynia wsypujemy również pół łyżeczki soli, dodajemy olej, jak i roztopione masło.
Do miski dodajemy następnie mąkę i ugniatamy ciasto. Przykrywamy i pozostawimy na około godzinę, by mogło spokojnie wyrosnąć.
Przechodzimy do przygotowania farszu. Najpierw należy pokroić cebule i czosnek. Dodajemy je do mielonego mięsa, następnie dosypujemy przyprawy (sól, zioła, czarny pieprz i czerwoną paprykę).
Możemy również dodać wody. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto, które wcześniej przygotowaliśmy, dzielimy na 3 części. Formułujemy je tak, by miały kształt koła. Do każdej z nich w środku wkładamy mięsny farsz.
Krawędzie koła łączymy ze sobą tak, by pokrywały w całości farsz mięsny. Następnie zgniatamy, by przypominał kształtem placek.
Przechodzimy do etapu smażenia placka. Najlepiej zrobić to w naczyniu, wysmarowanym olejem.