Nigdy nie jadłam lepszej. Pikantna marynowana kapusta – Kiedy zrobię tą surówkę z kapusty nie starcza na dwa dni.

Pikantna marynowana kapusta to nic innego jak kapusta kiszona doprawiona i przygotowana w odpowiedni sposób.

Nie od dziś wiadomo, że kapusta kiszona jest doskonałym produktem bogatym w witaminę C, dlatego też warto ją włączyć do swojego domowego obiadu.

Do przygotowania pikantnej marynowanej kapusty będziemy potrzebować:

  • 2 kg białej kapusty,
  • 4 sztuki marchewki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 papryka chili,
  • 1 litr wody,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 4 sztuki liścia laurowego,
  • 5 sztuk goździków,
  • 100 ml octu,
  • 100 ml oleju.

Czas na przygotowanie pikantnej marynowanej kapusty.

W pierwszej kolejności myjemy i siekamy białą kapustę w taki sposób jaki nam najbardziej odpowiada. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie kroimy paprykę i czosnek w cienkie plasterki.

Marynatę do naszej kapusty przygotowujemy w następujący sposób:

W litrze wody rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy sól, ziele angielskie , liście laurowe, goździki wszystko razem gotujemy, zestawiamy z ognia i studzimy. Do przestudzonego wywaru wlewamy ocet i olej, wszystko mieszamy.

Kapustę przekładamy do szerokiego naczynia i układamy warstwowo na przemian z czosnkiem i papryką, a następnie zalewamy zalewą.

Na wierzchu kładziemy ciężki przedmiot i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po upływie tego czasu kapusta jest gotowa do jedzenia. Do przygotowania tego typu przekąski możemy również wybrać młodą kapustę, która będzie gotowa szybciej do jedzenia.

Dodatkową zaletą tak przygotowanej kapusty jest jej długi termin przydatności, dzięki czemu będziemy mogli przez dłuższy czas sięgać po tą przekąskę kiedy przyjdzie nam na to ochota. Zatem do roboty i smacznego!