Prawdziwe arcydzieło kulinarne. Pieczone ziemniaki z kurczakiem – Zaskoczę Cie tym przepisem.

Cały dzień w biegu? Brak chęci na zrobienie wykwintnego obiadu?

Chyba nieraz zdarza się nam niechęć do gotowania, więc każdy chciałby wtedy zrobić szybki i dobry obiad, żeby wszystkim posmakował.

Na ten przepis z pieczonymi ziemniakami z kurczakiem w sosie śmietanowym nikt nie powinien narzekać. Mięso rozpływa się w ustach, sos aromatycznie pachnie, a ziemniaki? Palce lizać! A do tego nie potrzeba wielu składników, a samo danie przyrządza się w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka chmieli suneli
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 duża cebula
  • 6-7 udek z kurczaka
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj, obierz i opłucz ponownie. Pokrój je w cienkie plasterki (2-3 mm grubości), wymieszaj je z chmielem i kwaśną śmietaną. Dodaj dużą szczyptę soli do smaku. Następnie wyłóż ziemniaki w naczyniu do pieczenia.

Umyj i pokrój cebulę na półpierścienie. Wyłóż ją na ziemniakach. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj dokładnie udka z kurczaka, osusz i dopraw solą oraz pieprzem, posyp curry. Pozostałą kwaśną śmietaną posmaruj każde z udek. Wyłóż kurczaka na cebuli i ziemniakach.

Naczynie włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmij naczynie z piekarnika, przełóż kurczaka na drugą stronę i piecz przez kolejne 20 minut.

Piecz do momentu aż wszystkie składniki będą gotowe. Smacznego!