Kapusta po francusku to hit w mojej kuchni. Czegoś tak dobrego jeszcze z pewnością nie próbowałaś.
Zapraszam Was do przetestowania przepysznej kapusty po francusku z piekarnika. Dzielę się z Wami tym przepisem, ponieważ jest to nie tylko kapusta, a wręcz kulinarny cud, którego każdy powinien spróbować.
SKŁADNIKI
Przepis ten jest naprawdę prosty, a składniki do jego wykonania tak banalne, że bez wątpienia znajdziesz je w domu. Potrzebować będziesz jedynie kilogram kapusty, 800 g mięsa mielonego, 500 g ziemniaków (zamiennie z ryżem), trzy cebule, pięć jajek, 120 ml mleka, 200 g kwaśnej śmietany oraz sól i czarny pieprz mielony.
PRZYGOTOWANIE
W pierwszej kolejności należy zająć się kapustą, usunąć jej górne liście, a następnie przygotować duży garnek i zalać go wodą. Zagotuj wodę, włóż całą kapustę i poczekaj, aż liście zaczną się oddzielać.
Oddzielone liście należy gotować przez kolejne dwie minuty, a następnie wyjąć oraz ostudzić. Odetnij twarde części liści kapusty, obierz i posiekaj cebulę i usmaż ją na patelni, aż stanie się przezroczysta. Do cebuli dodaj mięso mielone i smaż je na małym ogniu.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubej tarce, dodaj do mielonego i smaż, aż będą gotowe w połowie. Dodaj soli i pieprzu. Nadzienie jest prawie gotowe, wystarczy tylko wymieszać. Zamiennie zamiast ziemniaków można dodać ugotowany ryż.
W osobnym naczyniu wymieszaj jajka i mleko, a w naczyniu do pieczenia rozłóż liście kapusty w taki sposób, aby całkowicie przykryły one spód. Na warstwie złożonej z liści kapusty rozłóż połowę nadzienia, które następnie polejesz jajami ubitymi z mlekiem.
W tej samej kolejności wykonaj drugą warstwę, którą na wierzchu przykryjesz liśćmi kapusty. Już pod sam koniec piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a danie posmaruj kwaśną śmietaną i piecz przez 40 minut.
Kapusta pieczona z mięsem mielonym i ziemniakami to danie niezwykle pyszne, którego każdy powinien spróbować!