Znikają ze stołu w kilka chwil. Te japońskie bułeczki są delikatne jak puch.
Japońskie bułeczki lekkie jak piórko – w natychmiastowym tempie znikają z kuchennego stołu
Jeżeli tak samo, jak ja gustujesz w aromatycznym cynamonie, to musisz wypróbować poniższą recepturę! Bułeczki są wprost rozpływające się w ustach i pachną świątecznym, korzennym aromatem. Jestem przekonana, że Twoja rodzina będzie je uwielbiać, dlatego od razu przygotuj podwójną porcję!
Składniki niezbędne do przygotowania japońskich bułeczek:
- 260 ml mleka,
- 370 g mąki pszennej,
- 6 łyżek cukru,
- 7g suchych drożdży,
- 2 jaja,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki masła,
- pół łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
Do rondla nalej 100 ml mleka i 20 g mąki. Mieszaj tak długo, aż uzyskasz jednolitą masę. Postaw na średni ogień na czas około trzech minut i nieustannie mieszaj. Ważne jest, abyś otrzymał masę o konsystencji puddingu. Pozostaw do ostygnięcia.
Teraz przygotuj drożdże. Zmieszaj je z podgrzanym mlekiem i 2 łyżkami cukru (pozostaw na około 10-15 minut).
Przesiej przez sito mąkę, która Ci jeszcze pozostała, dosyp soli i wymieszaj. Wykonaj tak zwaną dziurkę w mące (wgłębienie) i wbij do niej jajko (ważne jest, aby jajko było w temperaturze pokojowej, nie powinno być zbyt zimne). Następnie dolej mleko drożdżowe oraz schłodzoną masę z mleka i mąki.
Uruchom mikser i zagnieć ciasto lub wykonaj to rękoma. Zajmie Ci to około 5 minut. Później dodaj 1 łyżkę miękkiego masła i ugniataj aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno odchodzić od dłoni i być elastyczne.
Odstaw ciasto do miski posmarowanej wcześniej masłem, przykryj je folią spożywczą i odstaw na półtorej godziny. Ciasto podwoi swoją objętość. Zmieszaj cynamon, cukier i 2 łyżki roztopionego masełka. Połóż ciasto na stole w formie naleśnika, podziel na osiem części i każdą z części uklep rękoma w kulkę.
Kulki rozciągnij wałkiem w owal posypując cynamonowym cukrem i smarując masłem i zwiń zwijając boki do wewnątrz, aby powstały rulony i kulki miały formę bułeczek. Połóż je na papierze pergaminowym. Gdy po godzinie przygotowane bułeczki urosną, to nasmaruj je ubitym jajem i piecz w temperaturze 190 stopni przez 20 minut.