Każdy kawałek wręcz rozpływa się w ustach. Jabłkowa symfonia – aż ślinka leci na sam widok.
Jeśli kochasz jabłka, w każdej postaci tak jak ja, a już jabłka, które królują w cieście to dla Ciebie całkowity rarytas, to wypróbuj koniecznie ten przepis.
Nie spodziewaj się jednak klasycznej szarlotki, to ciasto w którym nadal pierwsze skrzypce grają jabłka, ale łączą sie tutaj z pysznym korzennym, aromatycznym biszkoptem, kremem budyniowym i bitą śmietaną. Zaskoczy wszystkich domowników, czy też gości na imprezie i zniknie z talerza w ekspresowym tempie.
Ciasto może wydawać się skomplikowane, ale jeśli będziesz postępować zgodnie z przepisem krok po kroku, to nie ma możliwości, że nie wyjdzie, a z czasem dochodzi się w jego wykonywaniu do takiej wprawy, że idzie naprawdę szybko, a gwarantuje, że jak już raz je zrobisz będziesz wracać do niego bardzo, bardzo często.
Składniki potrzebne do przegotowania korzennego biszkoptu:
- 6 jajek rozmiar L lub 7 rozmiar M
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- po 0,5 łyżeczki przypraw korzennych (kardamon, goździki mielone)
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek, żółtka odstawić a białka ubijać mikserem, dodając po chwili cukier, do momentu uzyskania sztywnej gęstej masy, następnie cały czas miksując dodać żółtka, ubijać jeszcze ok 3 minuty. Do ubitych jajek przesiać mąkę.
Dodać proszek do pieczenia, cynamon i korzenne przyprawy, dokładnie wymieszać, tak aby wszystko się ze sobą połączyło. Tak przygotowaną masę biszkoptową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec prze 40 minut w piekarniku nagrzanym góra dół na 160 stopni.
Po upływie czasu pozostawić do wystygnięcia , następnie przy pomocy ostrego i długiego noża przekroić biszkopt na pół. Spodnią część włożyć znów do blaszki.
Składniki na masę budyniową:
- 500 ml mleka krowiego
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru
- małe opakowanie cukru wanilinowego
- 2 budynie wanilinowe bez cukru