Z tego przepisu jest najlepsze domowe masło – super prosty przepis. Już nie kupuje w sklepie.

Masło to produkt podstawowy, który często znajduje się w sklepowym koszyku dużej ilości osób.

W przypadku jego częstokrotnego zakupu cena wydaje się dosyć zatrważająca, natomiast dobrym wyjściem z tej sytuacji, które pozwoli zaoszczędzić pieniądze jest wyrabianie masła własnoręcznie, na które przepis jest banalnie prosty a w rezultacie jego smak przynosi ogromną satysfakcję.

Do wykonania najlepszym wyborem jest naturalna tłusta wiejska śmietanka natomiast jeżeli nie ma możliwości jej zdobycia to drugą również dobrą opcją jest zakup śmietany 36% (może być też minimum 30%, mniej tłusta).

Składniki:

  • 2 śmietany 36% (2 sztuki po 500 g)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mikserem na wysokich obrotach przez kilkanaście minut ubijać schłodzoną śmietanę, do której uprzednio trzeba dodać szczyptę soli. Po pewnej chwili powinny powstać cząsteczki masła, które będą tworzyć jego całość.

Dno miski zostanie wypełnione tzw. maślanką, która ma wygląd mętnej cieczy. Następnie powstałe masło należy przełożyć do gazy, opłukać je pod bieżącą zimną wodą i odpowiednio uformować. Gotowe.