Bez wyrabiania ciasta i wałkowania – uwielbiam ten smak. Jak zrobić szybko ciasto miodowe.

Każdy z nas ma takie smaki i zapachy, które kojarzą się z dzieciństwem. Czy da się je odtworzyć w swoim domu bez niepotrzebnego wysiłku związanego z wałkowaniem i wyrabianiem ciasta?

Oczywiście! Gwarantuję, że dzięki aromatowi jego składników ślinka będzie Wam ciekła z ust już na etapie przygotowywania ciasta. Co ważne – przepis jest prosty i minimalistyczny. Nie dodaję śliwek, orzechów ani rodzynek, ale jeżeli ma się na to ochotę, to droga wolna.

Składniki (blacha 26cm)

  • 6 jajek,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 6 łyżek miodu,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody
  • 150g masła (może być też margaryna)
  • 1 łyżka octu

Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, aż nie będzie miało grudek. Dodajemy do niego miód i jedną (!) szklankę cukru. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem.

Mieszamy sodę z łyżką octu i dodajemy do wymieszanych wcześniej składników razem z jajkami. Ponownie mieszamy do stworzenia masy bez grudek. Nadal mieszając stopniowo dodajemy mąkę. Gdy ciasto będzie jednolite trzeba je podzielić łyżką na 10 równych części i przejść do przedostatniego etapu – pieczenia.

Każdą z przygotowanych części należy piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 12 minut. W trakcie pieczenia wymieszaj pozostały cukier ze śmietaną – tą mieszanką przełóż później ciasta, a pod koniec wysmaruj nią także boki i wierzch tak powstałego tortu.

Ciasto miodowe możesz podawać z wieloma różnymi składnikami, tak jak lubisz. Świetnie sprawdza się w połączeniu z czekoladą i świeżymi owocami.