Mocno uzależnia trójwarstwowe świąteczne ciasto – lepiej zapisać przepis bo jest przepyszne.

Jakiś czas temu spróbowałem tego ciasta podczas kolacji u znajomych. Zapytałem o przepis i już następnego dnia zrobiłem je w domu.

Aż tak mocno uzależnia! Ciasto trójwarstwowe jest proste w przygotowaniu a jednocześnie łatwo za jego pomocą zaimponować swoim gościom.

Warstwa z suszonych moreli i śliwek daje soczystość i intryguje. Z kolei nadzienie cytrynowe orzeźwia i dzięki kwaśnemu smakowi zapewnia balans dla słodyczy pozostałych owoców. Nie można też pominąć walorów wizualnych. Ciasto jest barwne, przyjemne dla oka i na pewno będzie królowało na zdjęciach z imprezy.

Składniki na ciasto:

  1. niecałe pół kostki masła
  2. trzy szklanki mąki
  3. pół szklanki mleka
  4. cukier kryształ (60 gram)
  5. odrobina soli
  6. łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:

  1. suszone morele (250 gram)
  2. suszone śliwki (250 gram)
  3. dwie średnie cytryny
  4. sześć łyżeczek cukru
  5. jedna łyżka mąki

Przygotowanie ciasta:

Schłódź masło w zamrażarce a następnie zetrzyj je na tarce. Maślane wiórki zmieszaj z mąką. Część z nich odłóż na później (mniej więcej dwie łyżki). Wykorzystamy je później do posypania ciasta po wierzchu.

Dosyp sól, cukier oraz proszek do pieczenia. Po zamieszaniu wlej mleko i wyrabiaj ciasto dalej. Gotową kulkę ciasta przenieś na stolnicę (oczywiście posypaną mąką). Teraz z kulki należy uformować wałek i podzielić go na cztery części.

Wbrew logice nie muszą być równe. Jedna z nich powinna być zauważalnie większa od pozostałych.

Przygotowanie nadzienia: Cytryny podziel na ćwiartki a następnie zmiel dokładnie w maszynce. Posiekaj drobno suszone morele. To samo zrób z suszonymi śliwkami.

Łączenie składników: Teraz nasmaruj foremkę masłem (ewentualnie wyłóż ją papierem do pieczenia). Rozwałkuj największy kawałek ciasta i wyłóż go w foremce. Pamiętaj o tym, aby ciasto zachodziło na brzegi.

Na tak powstałej dolnej warstwie ciasta rozprowadź śliwki. Rozwałkuj kolejny kawałek ciasta i ułóż go na owocach.

Na tej warstwie z kolei należy położyć morele. Następny krok to oczywiście przykrycie ich trzecią warstwą ciasta.

Teraz wykładamy zmielone cytryny. Wierzch posypujemy wiórkami, które wcześniej powstały z masła i mąki.

Pieczenie: Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni. Czas w piekarniku powinien wahać się pomiędzy 30 a 45 minut.

Ważne! Ciasto można kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.