Lekka przekąska w 5 minut dzięki której chudnę. Pieczona cukinia o wiele lepsza niż smażona.

Cukinia to niskokaloryczne warzywo, bogate w cenne witaminy i minerały.

Dzięki swojej wszechstronności pozwala urozmaicić wiele potraw. Prostym i szybkim w wykonaniu przepisem na pyszne przekąski jest cukinia pieczona w piekarniku.

Do przygotowania dania będą potrzebne następujące składniki:

  • 3 sztuki cukinii
  • 5 łyżek śmietany
  • 100 gram mąki pszennej
  • 1 pęczek ziół
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Oraz do smaku, według uznania: sól, pieprz czarny, czosnek, olej słonecznikowy

W pierwszej kolejności należy umyć cukinie i usunąć jej końce, a następnie przygotowane warzywa pokroić w plastry o grubości około centymetra. Przygotowane plastry należy dokładnie obtoczyć w mące.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie blachy na której będzie pieczona cukinia, a w międzyczasie można już nagrzewać piekarnik do temperatury 150 stopni.

Blachę należy wyłożyć papierem pergaminowym oraz posmarować olejem słonecznikowym, a następnie w tak przygotowanym naczyniu, ułożyć pokrojone plasterki warzywa. Posolone i skropione olejem słonecznikowym kawałki cukinii można wstawić do piekarnika na 20-25 minut.

W trakcie pieczenia trzeba jeszcze przygotować sos do potrawy. W tym celu należy zmieszać ze sobą śmietanę, posiekane zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sok z cytryny.