Pyszne proste ciasto, które uzależnia. Czekoladowe ciasto z przepisu cioci.

Czekolada to przysmak większości ludzi, ciężko znaleźć kogoś kto jej nie lubi.

Po co kupować ciasta w marketach, kiedy nie znamy ich prawdziwego składu. Lepiej poświęcić kilka minut i stworzyć samemu prawdziwy hit, którym oczarujecie rodzinę i znajomych.

Składniki niezbędne do przygotowania ciasta to:

  • 6 jajek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 6 łyżek oleju,
  • 6 łyżek mleka,
  • 8 łyżek mąki,
  • 100 g rodzynek,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Aby przygotować masę potrzebujecie:

  • 300 g mascarpone,
  • 100 ml bitej śmietany lub ubitej śmietanki 30%,
  • 100 g masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • skórka z jednej cytryny.

Na koniec potrzebna będzie polewa, a zrobicie ją z takich składników jak:

  • 100 g czekolady,
  • 3 łyżki mleka

Na początek musimy przygotować naczynie do którego wrzucimy jajka i ubijemy je wraz z cukrem na jednolitą masę. Następnie wlewamy do niej olej i mleko, mieszamy do momentu aż wszystko ładnie się połączy. Do zagęszczenia masy dodajemy mąkę, a gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję wrzucamy rodzynki.

Blachę przed wlaniem do niej ciasta posypujemy mąką aby nic się nie przykleiło. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni i pieczemy nasze ciasto przez około 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawiamy do wystygnięcia, a zwykle trochę to musi potrwać, więc mamy czas na zrobienie wyśmienitej masy, którą posmarujemy nasze ciasto. Do jej przygotowania w naczyniu rozgniatamy mascarpone razem z cukrem i śmietanką.

Na koniec aby uzyskać kremowy efekt dodajemy masło, koniecznie trzeba pamiętać aby wcześniej wyjąć je z lodówki tak aby miało pokojową temperaturę. Dla smaku wrzucamy jeszcze skórkę z cytryny.

Dla chętnych istnieje możliwość dodania aromatu waniliowego lub migdałowego, ale nie należy przesadzać – maksymalnie kilka kropel. Posmarowane kremem ciasto możemy polać naszą specjalną polewą, którą przygotujemy rozpuszczając czekoladę w garnku i dodając do niej mleko, przy czym musimy intensywnie mieszać te składniki.

Całość należy włożyć do lodówki, optymalnie tak na 2-3 godziny. Gdy zobaczymy, że ciasto odpowiednio stwardniało możemy zacząć się nim zajadać 🙂