Hit każdego przyjęcia. Kotlety „Ptasie Mleczko” – Sekretem jest kompozycja składników.

Kotlety o wymownej nazwie „Ptasie Mleczko” to delikatne i soczyste danie, które zachwyci wszystkich domowników i gości. Jest to rozkosz dla podniebienia, która urozmaici codzienne menu.

Składniki na kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 2-3 kromki chleba pszennego
  • cebula średniej wielkości
  • 2 jajka surowe
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • garść koperku lub pietruszki
  • 200 ml mleka
  • pół szklanki mąki
  • 100 g twardego sera
  • 20 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta sody

Przygotowanie kotletów:

Chleb namoczyć w połowie mleka. Cebulę drobno posiekać i dodać do odciśniętego chleba. Dodać sól i pieprz do smaku.

Jajka ugotowane, ser i masło wyjęte z lodówki zetrzeć na tarce. Dodać posiekane zioła i dokładnie wymieszać. Odrobiną mięsa mielonego uformować w niewielki kotlet, a na jego środku rozłożyć trochę farszu. Zacisnąć krawędzie, aby powstał kotlet.

2 surowe jajka wymieszać z pozostałym mlekiem. Dodać mąkę, sodę oraz odrobinę soli i pieprzu. W tak przygotowanym cieście zanurzyć każdy kotlet. Smażyć na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Najlepiej smakują z puree z ziemniaków oraz ze świeżymi lub kiszonymi ogórkami.

Kurczaka można śmiało zastąpić mieloną wieprzowiną lub wołowiną. W takim wypadku konieczne jest dodatkowe umieszczenie kotletów w piekarniku na 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.