Banany, twaróg, 1 jajko – kilka chwil i gotowe. Upieczenie sernika jeszcze nigdy nie było tak proste.

Upieczenie sernika jeszcze nigdy nie było tak proste.

Ten fenomenalny przepis na pyszny deser pozwoli Ci zaskoczyć rodzinę oraz znajomych. Smaczne, pożywne, a przy okazji lekkie ciasto idealnie smakuje na zimno i komponuje się z bakaliami, lodami czy orzechami. Wypróbuj koniecznie! Przygotowanie tego ciasta trwa dosłownie chwilę!

Składniki:

  • 6 bananów
  • 500 g twarogu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Twaróg starannie zmiel w maszynce lub przy użyciu sitka. Banany rozdrobnij widelcem lub w mikserze.

Zmieszaj składniki, następnie dodaj do nich mąkę, jajko i ponownie wymieszaj masę. Do smaku możesz dodać suszone owoce, wanilię lub ulubiony aromat do pieczenia.

Formę do pieczenia wysmaruj masłem, obsyp mąką i przelej ciasto do naczynia. Piekarnik nastaw na 180 stopni i w takiej temperaturze piecz sernik przez około 30 minut.

Po wyjęciu możesz dowolnie udekorować ciasto, np. cukrem pudrem, owocami czy słodką polewą. Sernik smakuje obłędnie! To doskonały dodatek do kawy lub jako lekki deser po obiedzie.