Zrób wrażenie na swoich gościach. Mięso idealne, kruche, rozpływa się w ustach. Nie znam lepszego przepisu.

Przepis doskonały dla ludzi, którzy lubią dużo pracować, a wolny czas wolą poświęcić na relaks zamiast na długie mozolne gotowanie wyszukanych dań. Przygotowane według tych wytycznych mięso, będzie delikatne i soczyste, niemalże rozpływające się w ustach.

Składniki:

  •  kilogramowy kawałek dobrej jakości mięsa (może być np. łopatka z wieprzowiny)
  •  2/5 kg cebuli
  •  10 dag masła klarowanego
  •  50 ml wody (3 łyżki stołowe)
  •  3 ząbki czosnku
  •  10 g soli (2 łyżeczki)
  •  35 g pieprzu (2 czubate łyżki stołowe)

Przygotowanie:

Przepłucz mięso bieżącą wodą, następnie przetrzyj je ręcznikiem (najlepiej papierowym). Po pokrojeniu na duże kawałki ułóż je na dnie garnka. Następnie cały jego wierzch wyłóż pokrojoną cebulą (najpierw na pół, później plasterki z tej połowy i rozdzielasz pojedyncze cząstki). Później przykryj masłem i całość ochlap wodą.

Po około godzinnym duszeniu na średnim ogniu pod przykryciem dodaj sól i pieprz. Potem wszystko dokładnie zamieszaj i znowu wstaw na powolne duszenie na średnim ogniu przez kolejne półtorej – dwie godziny.

Mięso możesz podawać jak sobie wymarzysz – jako przystawkę, z jakimiś „węglowodanami”, na chlebku itd.