Tradycyjne gołąbki to już przeszłość. Teściowa zaskoczona smakiem. Gołąbki pod pierzynką.

Lubisz nowości kulinarne i nie boisz się eksperymentów? Spróbuj mojej wyjątkowej wersji gołąbków, które znajdziesz pod pierzynką.

Najpierw przygotuj niezbędne składniki:

  • główka białej kapusty, możesz także wybrać kapustę włoską lub gotowe liście,
  • 150 g mięsa mielonego,
  • 50 g ryżu białego ugotowanego na półtwardo,
  • 1 cebulę,
  • 1 marchewkę,
  • 2 łyżki oleju do wysmarowania blachy,
  • 100 ml wody,
  • 30 g śmietany 18 %,
  • 100 g sera tartego,
  • 2 pomidory,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • koperek i natkę pietruszki po 15 g,
  • sól, pieprz.

Gołąbki z mojego przepisu choć nie całkiem tradycyjne, zaczynamy jak zwykle – od przygotowania kapusty. Usuwamy kilka zewnętrznych liści, wycinamy głąb. Gotujemy w garnku 5 minut, po czym opłukujemy zimną wodą i delikatnie oddzielamy liście.

Jeśli  dysponujesz mikrofalówką, będzie szybciej, gdy włożysz oddzielone liście na 5-10 minut do mikrofalówki. Natomiast, gdy masz gotowe liście na gołąbki, przejdź do następnego kroku.

Marchewkę i cebule posiekaj drobno i podsmaż. Odstaw do ostygnięcia, dodaj ugotowany ryż i surowe mięso mielone, dopraw solą, pieprzem jak lubisz i wymieszaj. Układaj farsz na przygotowane liście kapusty i starannie zawijaj, pamiętając o schowaniu brzegów do wewnątrz, by nadać regularny kształt gołąbkowi.