Z jednym tajnym składnikiem. Pyszna pikantna domowa kiełbasa – żadna się jej nie równa.
Dziś masz szansę nauczyć się gotować domową kiełbasę o smacznym, pikantnym smaku. Tajnym składnikiem przepisu jest miód, prawdopodobnie to on sprawia, że kiełbasa jest tak soczysta…
Nawet nie przyszło by mi na myśl, że w zaciszu domowej kuchni można uzyskać aż tak pyszne i aromatyczne mięso, do momentu, aż sama się tego nie podjęłam. Koniecznie spróbuj i Ty!
Składniki:
- dwa kilo udek kurczaka;
- półtora kilo wołowiny;
- 350 ml bulionu;
- 2 łyżki papryki;
- 75g soli;
- 1 łyżka miodu;
- 1 łyżka czarnego mielonego pieprzu;
- 1 łyżka suszonego czosnku;
- 1 łyżka suszonej bazylii;
- 0,5 łyżki gałki muszkatołowej;
- 1 łyżka suszonego kopru;
- 1 groszek czarnego pieprzu;
- osłonki na kiełbasę – np. poliamidowa o grubości 60mm.
Przygotowanie
Mięso kurczaka należy oddzielić od kości i skóry a następnie przygotować bulion z kości z dodatkiem ziarenka pieprzu czarnego i soli. Potem odcedzić i włożyć do lodówki.
Połowę wołowego mięsa i bardziej tłusty kawałek kurczaka razem ze skórą ud kurczaka należy zmielić zmielić drobno przez maszynkę do mięsa. Pozostałą część mięsa drobiowego i wołowego pokroić w kostkę o długości dwóch centymetrów.
Zmielone mięso należy zmieszać razem z mięsem pokrojonym w kostkę, dodać miód i wymieszać.
W suchej misce połączyć przyprawy z solą i dodać uzyskaną wcześniej mieszankę farszu. Dokładnie mieszać dodając stopniowo zimny bulion.
Przygotowanym farszem nadziej osłonkę do kiełbasy formując kiełbaski średniej wielkości. Istotne jest, aby do środka nie dostało się powietrze. W przypadku gdy w osłonce znajdzie się powietrze, przebij ją cienką igłą w tym miejscu. Osłonka na domową kiełbasę musi być wysokiej jakości, od tego w dużym stopniu zależy jej smak.
Powieś przygotowaną kiełbasę w pozycji pionowej na około dwie godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie gotuj kiełbasę w temperaturze około 80-85 stopni przez dwie godziny. Mięso należy ostudzić i zawiesić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Potem zawinąć kiełbasę w papier i włożyć do lodówki. Smacznego!
Wszyscy znajomi zachwycają się kiełbasą z przepisu. Gdy ją pokroję w plasterki, wygląda elegancko i bardzo apetycznie. Jej smak jest pikantny i niesamowicie pyszny.