Z jednym tajnym składnikiem. Pyszna pikantna domowa kiełbasa – żadna się jej nie równa.

Dziś masz szansę nauczyć się gotować domową kiełbasę o smacznym, pikantnym smaku. Tajnym składnikiem przepisu jest miód, prawdopodobnie to on sprawia, że kiełbasa jest tak soczysta…

Nawet nie przyszło by mi na myśl, że w zaciszu domowej kuchni można uzyskać aż tak pyszne i aromatyczne mięso, do momentu, aż sama się tego nie podjęłam. Koniecznie spróbuj i Ty!

Składniki:

  • dwa kilo udek kurczaka;
  • półtora kilo wołowiny;
  • 350 ml bulionu;
  • 2 łyżki papryki;
  • 75g soli;
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżka czarnego mielonego pieprzu;
  • 1 łyżka suszonego czosnku;
  • 1 łyżka suszonej bazylii;
  • 0,5 łyżki gałki muszkatołowej;
  • 1 łyżka suszonego kopru;
  • 1 groszek czarnego pieprzu;
  • osłonki na kiełbasę – np. poliamidowa o grubości 60mm.

Przygotowanie

Mięso kurczaka należy oddzielić od kości i skóry a następnie przygotować bulion z kości z dodatkiem ziarenka pieprzu czarnego i soli. Potem odcedzić i włożyć do lodówki.

Połowę wołowego mięsa i bardziej tłusty kawałek kurczaka razem ze skórą ud kurczaka należy zmielić zmielić drobno przez maszynkę do mięsa. Pozostałą część mięsa drobiowego i wołowego pokroić w kostkę o długości dwóch centymetrów.

Zmielone mięso należy zmieszać razem z mięsem pokrojonym w kostkę, dodać miód i wymieszać.

W suchej misce połączyć przyprawy z solą i dodać uzyskaną wcześniej mieszankę farszu. Dokładnie mieszać dodając stopniowo zimny bulion.

Przygotowanym farszem nadziej osłonkę do kiełbasy formując kiełbaski średniej wielkości. Istotne jest, aby do środka nie dostało się powietrze. W przypadku gdy w osłonce znajdzie się powietrze, przebij ją cienką igłą w tym miejscu. Osłonka na domową kiełbasę musi być wysokiej jakości, od tego w dużym stopniu zależy jej smak.

Powieś przygotowaną kiełbasę w pozycji pionowej na około dwie godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie gotuj kiełbasę w temperaturze około 80-85 stopni przez dwie godziny. Mięso należy ostudzić i zawiesić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Potem zawinąć kiełbasę w papier i włożyć do lodówki. Smacznego!

Wszyscy znajomi zachwycają się kiełbasą z przepisu. Gdy ją pokroję w plasterki, wygląda elegancko i bardzo apetycznie. Jej smak jest pikantny i niesamowicie pyszny.

Moja porada na dziś – koniecznie wypróbuj ten przepis! Zapomnisz o kiełbasie ze sklepu…