Wystarczy zamienić jeden składnik. Całe życie źle robiłam pierogi. Od teraz tylko tak robię.

Pierogi to danie bardzo popularne, szczególnie w Polsce. Z kapustą i grzybami? Z mięsem lub serem? A może ruskie?

Każdy z nas ma swój typ, jednak poniżej przedstawiamy przepis na pierogi, który sprawi, że wszystkie one będą wyśmienite! Każdy, kto chociaż raz robił pierogi wie, że aby przygotować ciasto potrzebne będą mąka, sól i woda.

Warto jednak wiedzieć, że aby pierogi były jeszcze lepsze, woda powinna być ciepła lub zastąpiona w całości mlekiem.

A oto proporcje, w jakich należy użyć poszczególnych składników:

  • mąka – 2 lub 2,5 szklanki
  • sól – według uznania
  • mleko lub ciepła woda – 1 szklanka

Warto także zwrócić uwagę na fakt, że wiele osób dodaje do ciasta na pierogi niewielką ilość oleju, a czasami także sody oczyszczonej.

Każdy ma swój własny oraz sprawdzony przepis na pierogi – mamy nadzieję, że ten nasz sprawdzi się u Was w 100%!