Placuszki bez dodatku mąki są świetnym pomysłem na przekąskę szczególnie dla dzieci, dzięki dodaniu do nich startych na grubej tarce jabłek zyskują intensywniejszy smak. Placuszki z jabłkami sprawdzą się jako deser, przekąska na śniadanie albo w trakcie dnia, a nawet coś czym możemy poczęstować niespodziewanych gości.
W pierwszej kolejności obieramy jabłka ze skórki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy do jabłek jajka, sól, sodę i cukier wszystko razem dokładnie mieszamy.
Gdy wszystkie składnik się razem połączą wsypujemy kaszę mannę, mieszamy i odstawiamy na 20 do 30 minut, wszystko po to aby kasza manna spęczniała i wpiła sok z jabłek. W między czasie rozgrzewamy olej na patelni i na małym ogniu smażymy małe placuszki z obu stron, tak aby uzyskały złoty kolor.
Masę na placuszki najlepiej nakładać łyżką, formując okrągłe placuszki. Jeśli chcesz mieć pewność, że placuszki są upieczone w środku, po upieczeniu z jednej strony i przekręceniu na drugą możesz patelnie nakryć na chwilkę pokrywką, wówczas sam środek placuszków będzie upieczony i puszysty, natomiast z zewnątrz będą one chrupiące w złotej skórce.