Kilka minut i na talerzu! Nikt nie robi lepszych placuszków z jabłkami – pyszne i puszyste.

Placuszki z jabłkami bez dodatku mąki, są nie tylko bardzo puszyste ale również pyszne, zrobisz je w kilka minut i nie nadążysz z pieczeniem bo tak szybko będą znikały z talerza.

Placuszki bez dodatku mąki są świetnym pomysłem na przekąskę szczególnie dla dzieci, dzięki dodaniu do nich startych na grubej tarce jabłek zyskują intensywniejszy smak. Placuszki z jabłkami sprawdzą się jako deser, przekąska na śniadanie albo w trakcie dnia, a nawet coś czym możemy poczęstować niespodziewanych gości.

Do przygotowania placuszków będą potrzebne:

  • 4-5 jabłek obojętnie jakiej odmiany,
  • 0,5 szklanki kaszy manny,
  • 2-3 jajka,
  • ½ łyżeczki sody,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżki cukru

Mając wszystkie składniki zabieramy się za przygotowanie.

W pierwszej kolejności obieramy jabłka ze skórki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy do jabłek jajka, sól, sodę i cukier wszystko razem dokładnie mieszamy.

Gdy wszystkie składnik się razem połączą wsypujemy kaszę mannę, mieszamy i odstawiamy na 20 do 30 minut, wszystko po to aby kasza manna spęczniała i wpiła sok z jabłek. W między czasie rozgrzewamy olej na patelni i na małym ogniu smażymy małe placuszki z obu stron, tak aby uzyskały złoty kolor.

Masę na placuszki najlepiej nakładać łyżką, formując okrągłe placuszki. Jeśli chcesz mieć pewność, że placuszki są upieczone w środku, po upieczeniu z jednej strony i przekręceniu na drugą możesz patelnie nakryć na chwilkę pokrywką, wówczas sam środek placuszków będzie upieczony i puszysty, natomiast z zewnątrz będą one chrupiące w złotej skórce.

Tak przygotowane placuszki możesz podawać z cynamonem, dżemem, a nawet ze śmietaną czy też samym cukrem pudrem, tak właściwie to z wszystkim tym na co masz ochotę. Smacznego!