Jeśli jesteś miłośnikiem grzybowych potraw, to zdecydowanie musisz wypróbować ten przepis. Grzyby i warzywa z piekarnika to danie bardzo proste do wykonania, aromatyczne, smaczne i przede wszystkim zdrowe.
Warzywa umyj i osusz, ale nie obieraj ich ze skórek. Paprykę pokrój w grube paski, a resztę warzyw w duże, mnie więcej tej samej wielkości, kostki. Pieczarki umyj, osusz i pokrój na połówki. W przypadku, gdy grzyby są małe, nie przekrawaj ich.
Następnie przygotuj dwie foliowe torebki do pieczenia. Na tę ilość składników wystarczą Ci worki średniej wielkości. Włóż worek w worek i przesyp do środka warzywa oraz grzyby. Zalej składniki marynatą zrobioną z sosu sojowego, oleju oraz przeciśniętego przez praskę czosnku.
Zawiąż dokładnie opakowanie i rozprowadź równomiernie marynatę, ostrożnie mieszając zawartość torebki. Pozostaw danie na 30-40 minut do zamarynowania. Co jakiś czas obracaj pakunek z jednej strony na drugą, żeby marynata dobrze się rozlała po mieszance.
Na dużej blasze rozłóż papier do pieczenia. Zamarynowane składniki rozsyp równo na blachę. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza. Całość piecz około 30-35 minut. Po 15 minutach delikatnie poprzerzucaj warzywa i grzyby, żeby równo się upiekły.