Miękkie, delikatne mięso kurczaka jest łatwe w przyrządzeniu, szybko się marynuje i gotuje, a ponadto można zastosować je zarówno jako główną część dania, jak i jako dodatek, na przykład składnik sałatek. Przepis na złote roladki z kurczaka z niezwykłym nadzieniem z warzyw, sera i orzechów włoskich są dowodem na to, że pasuje ono do wszystkiego!
Umyj fileta z kurczaka. Następnie pokrój go na mniejsze części, rozbij tłuczkiem do mięsa, posyp solą i pieprzem. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę dowolnej wielkości, a umytą i obraną marchewkę zetrzyj na grubej tarce. Przysmaż cebulę w rondlu na oleju słonecznikowym, potem dodaj marchewkę i gotuj do momentu, aż zmięknie.
Dopraw solą i pieprzem według uznania. Topiony ser pokrój na małe kosteczki i dodaj do składników na patelni. Mieszaj, aż ser się rozpuści, a masa stanie się jednolita. Następnie przełóż wszystko do dużej miski, wsyp posiekane orzechy oraz dokładnie wymieszaj.
Kiedy nadzienie jest już gotowe, pora zabrać się na zawijanie roladek. Na skraju fileta połóż 1 łyżkę mieszanki, po czym zwiń go w rolkę. Postępuj podobnie ze wszystkimi kawałkami mięsa.
Wykonaj panierkę: roztrzep jajko, po czym zanurz w nim roladki, potem obtocz w bułce tartej i ułóż na patelni. Smaż na rozgrzanym oleju słonecznikowym. Pamiętaj, aby obracać mięso, kiedy wysmaży się z jednej strony na piękny, złoty kolor.