Kiedy liście tych warzyw są jasnozielone to znak, iż brakuje im azotu. Jeśli liście skręcają się w dół to świadczy o tym, że ogórkom brakuje tym razem wapnia. Natomiast, kiedy powstanie jasne ramka na liściach to świadczy o ty, że także brakuje warzywom wapnia.
Wiadomo, że kiedy brakuje jakichkolwiek niezbędnych mikroelementów to trzeba to nadrobić w jak najszybszym i możliwym ku temu czasie. Obecnie na rynku jest wiele gotowych już preparatów chemicznych, które są przeznaczone do właściwej pielęgnacji o plony.
Większość ogrodników niezwykle ceni sobie uprawy ekologiczne, zatem należy je w tym przypadku dokarmiać wyłącznie tym, co samemu się spożywa.
Przygotowując odpowiedni nawóz należy posiadać 10 g drożdży. Trzeba je rozcieńczyć w 10 l wiaderku i odstawić, aby doszły do pełnej gotowości. Po upływie trzech dni będą one już gotowe do nawożenia krzaków z ogórkami. W przybliżeniu, średnio zużywa się około 0.5 litra na dany krzak.
Inna sprawdzona receptura podaje, żeby w 10 – litrowym wiaderku moczyć bochenek najlepiej żytniego chleba. To wszystko odstawić tym razem na 12 godzin. Po tym zalecanym czasie chleb będzie już bardzo miękki. W kolejnym etapie należy przefiltrować i dodać 10 kropelek jodu.
Do nawożenia wystarczy użyć 1 litr przygotowanej mieszanki, a potem rozcieńczyć ja w 10 l wody. Potem nawóz będzie już w pełni gotowy do natryskiwania ogórków.