Jeśli chcesz spróbować przyrządzić grzybki w domu oraz zachwycić nimi swoją rodzinę i znajomych – nic prostszego! Spróbuj przygotować przekąskę zgodnie z poniższym przepisem.
Pieczarki dokładnie umyj i obierz. Większe grzybki możesz pokroić na mniejsze kawałki. Na suchą patelnię wysyp przygotowane pieczarki i duś pod przykryciem przez ok. 5 minut na średnim ogniu. Duś do momentu aż pieczarki puszczą soki, a te lekko odparują.
W trakcie, w którym pieczarki będą się dusić, przygotuj marynatę. Obierz ząbki czosnku i pokrój je w plasterki. Cebulę także pokrój w pół plastry i wymieszaj z czosnkiem w miseczce. Dodaj olej roślinny oraz wszystkie przyprawy. Całość zalej octem i dokładnie wymieszaj.
Do pieczarek na patelni dodaj przygotowaną marynatę i gotuj przez ok. 5-7 minut. Po wyłączeniu ognia pozostaw całość na patelni jeszcze przez 3-4 minuty.
Całość z patelni przelej do słoika, zamknij go i poczekaj, aż grzybki ostygną.