Jest wielu amatorów ciast z kaszy manny, i nic dziwnego, w końcu są one pyszne, wysokie i wyglądają przepięknie.
To ciasto z kaszy manny i kefiru jest proste w przygotowaniu, a paski jakie na niej powstają dodają jej uroku. W tym cieście można się zakochać!
Zaczynamy od przelania kefiru do miski, dodajemy sodę, mąkę, kaszę mannę i mieszamy. Następnie należy ciasto odstawić na 20-30 minut. Między czasie miękkie masło wymieszać z cukrem, wanilią i jajkami. Połączyć obie porcję i wymieszać. Następnie podzielić ciasto na pół, jedną część wymieszać z kakao i znów wymieszać.
Formę do pieczenia posmarować tłuszcze, wlewać na przemian jasne i ciemne ciasto, lejąc od zewnętrznej krawędzi do środka blachy. W ten sposób powstaje zebra. Wykałaczką można wyrzeźbić wzór pajęczyny.
Ciasto pieczemy przez 35- 40 minut, w temperaturze 200 st C.