Zawsze pięknie rośnie i nigdy nie opada – Pyszny sernik z dodatkiem mleka skondensowanego.

Często gości w naszych domach. Lubią go dzieci i dorośli – sernik. Istnienie wiele sposobów na jego przygotowanie. Dziś pokaże Wam swój.

Składniki

Potrzebne nam będą:

  • 1 kg sera mascarpone
  • 6 jajek (rozdziel je na białka i żółtka)
  • 2 szt. budyniu śmietankowego (saszetki)
  • mleko skondensowane słodzone
  • cytryna (sok i skórka)
  • 100 ml śmietany 36%
  • sól

Sposób przygotowania

Do miski dodaj żółta jaj, zawartość dwóch saszetek z budyniem, 1 kilogram sera mascarpone, mleko skondensowane oraz sok i startą skórkę cytryny. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera na niskich obrotach.

Białka jajek ubij z dodatkiem soli. Przygotuj tortownicę i dodaj do niej masę z punktu pierwszego oraz ubite białka.

Włóż tortownicę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz serownik przez pół godziny. Po tym czasie zmniejsz temperaturę pieczenia do 150 stopni, a serownik przykryj papierem do pieczenia. Piecz dalej przez 40 minut.

Gdy już minie czas wyłącz piekarnik i lekko uchyl jego drzwi do czasu aż serownik ostygnie. Ostudzony sernik możesz posypać cukrem pudrem.

Możesz również użyć do tego polewy. Smacznego!