Już nie kupuję ze sklepu. Przepis na tradycyjne lody śmietankowe – jak w dzieciństwie, bez chemii.

Lody – kto z nas nie lubi ich jeść? Jeszcze lepsze są te, które możemy przygotować sami. Przyrządzić je możemy, albo na samej śmietanie, albo na śmietanie i mleku.

Sposób pierwszy – lody na śmietanie i mleku:

Składniki:

  • 125 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 5 g wanilii,
  • 300 g śmietany 30%-36%,
  • 3 żółtka jaj.

Sposób przygotowania:

Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko i zagotowujemy je. Dodajemy do niego cukier i wanilię, mieszamy całość. Gotową masę odkładamy na bok i czekamy aż wystygnie. Żółtka ubijamy i dodajemy do schłodzonej masy. Garnek z wszystkimi składnikami ponownie stawiamy na gazie i zagotowujemy.

Cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje, odstawiamy na bok. W osobnym pojemniku ubijamy śmietanę. Następnie dodajemy ją do masy. Całość mieszamy i wstawiamy do zamrażalki. Aby masa była puszysta i bez grudek należy raz na godzinę wyjąć pojemnik i dokładnie wymieszać. Gotowe.

Sposób drugi – lody na śmietanie:

Składniki:

  • 4 żółtka jaj,
  • 200 ml śmietany 12%,
  • 500 ml śmietany 36%,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 g wanilii.

Sposób przygotowania:

Do miseczki wbijamy żółtka i dodajemy cukier puder. Ostrożnie wlewamy 200 ml śmietany 12%. Wszystko razem mieszamy. Do masy dodajemy wanilię. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do garnka z grubym dnem. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, uważamy aby nie zagotować masy. Ciągle mieszamy.

Mieszaninę odcedzamy przez sito i wkładamy do zamrażalki. Nie pozwalamy aby całkowicie zamarzła. W międzyczasie ubijamy 500 ml śmietany 36%. Wyjmujemy masę z zamrażalki i dodajemy do niej ubitą śmietanę. Dokładnie mieszamy i wkładamy z powrotem do zamrażalki.

Aby masa była puszysta i bez grudek należy raz na godzinę wyjąć pojemnik i dokładnie wymieszać. Gotowe. Gotowe lody można jeść same lub podawać z różnymi dodatkami, np. orzechami, polewą czy owocami.