Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko i zagotowujemy je. Dodajemy do niego cukier i wanilię, mieszamy całość. Gotową masę odkładamy na bok i czekamy aż wystygnie. Żółtka ubijamy i dodajemy do schłodzonej masy. Garnek z wszystkimi składnikami ponownie stawiamy na gazie i zagotowujemy.
Cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje, odstawiamy na bok. W osobnym pojemniku ubijamy śmietanę. Następnie dodajemy ją do masy. Całość mieszamy i wstawiamy do zamrażalki. Aby masa była puszysta i bez grudek należy raz na godzinę wyjąć pojemnik i dokładnie wymieszać. Gotowe.
Do miseczki wbijamy żółtka i dodajemy cukier puder. Ostrożnie wlewamy 200 ml śmietany 12%. Wszystko razem mieszamy. Do masy dodajemy wanilię. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do garnka z grubym dnem. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, uważamy aby nie zagotować masy. Ciągle mieszamy.
Mieszaninę odcedzamy przez sito i wkładamy do zamrażalki. Nie pozwalamy aby całkowicie zamarzła. W międzyczasie ubijamy 500 ml śmietany 36%. Wyjmujemy masę z zamrażalki i dodajemy do niej ubitą śmietanę. Dokładnie mieszamy i wkładamy z powrotem do zamrażalki.