Po ich spróbowaniu każdy poprosi o przepis na nadziewane kotleciki z kurczaka.

Soczyste i smaczne kotleciki z nadzieniem, sprawią, że każdy będzie chciał znać przepis na ich przygotowanie. Są idealne dla gości w Twoim domu, rodziny i przyjaciół. Pokochają je od razu, po pierwszym kęsie.

Do wykonania dania potrzebne są:

  • 1 kg mielonego kurczaka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 200 g masła
  • 100 g twardego sera
  • 300 ml oleju roślinnego
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki soki  cytryny
  • 2 łyżeczki wybranej przyprawy
  • proszek do pieczenia

Przygotowanie:

Jeśli w sklepie nie było gotowego mięsa mielonego, Twoje zadanie będzie lekko utrudnione. Potrzebujesz maszynki, aby zmielić mięso razem z cebulą. Dodaj sól oraz pieprz i połącz razem wszystkie składniki. Następnie zetrzyj ser na drobnych oczkach i posiekaj koperek.

Kolejnym krokiem jest pokrojenie masła na kostkę i włożenie go do zamrażalnika, gdyż będzie ono potrzebne później, aby kotleciki były soczyste. Do przygotowania ciasta na początku będą potrzebne 2 jajka, sól, pół łyżeczki kurkumy, papryki i czosnku w granulkach. Należy również przygotować 2 łyżki soku z cytryny.

Trzeba wymieszać i połączyć wszystkie elementy, a następnie dodać po 2 łyżki z każdej mąki, 1/4 szklanki wody i szczyptę proszku do pieczenia, a w następnej kolejności złączyć składniki w jedną masę. Teraz z mięsnej masy odrywaj kawałki i zrób z nich kotleciki w odpowiednim dla Ciebie kształcie.

Na środku utwórz lekkie wgłębienie, aby do niego włożyć obtoczone masło w serze i koperku. Następnie dokładnie zamknij masło w środku i obtocz kotleciki w pozostałej mące, tuż przed smażeniem. Smaż je na średnim ogniu, aż się zarumienią. Smacznego!