Jeśli w sklepie nie było gotowego mięsa mielonego, Twoje zadanie będzie lekko utrudnione. Potrzebujesz maszynki, aby zmielić mięso razem z cebulą. Dodaj sól oraz pieprz i połącz razem wszystkie składniki. Następnie zetrzyj ser na drobnych oczkach i posiekaj koperek.
Kolejnym krokiem jest pokrojenie masła na kostkę i włożenie go do zamrażalnika, gdyż będzie ono potrzebne później, aby kotleciki były soczyste. Do przygotowania ciasta na początku będą potrzebne 2 jajka, sól, pół łyżeczki kurkumy, papryki i czosnku w granulkach. Należy również przygotować 2 łyżki soku z cytryny.
Trzeba wymieszać i połączyć wszystkie elementy, a następnie dodać po 2 łyżki z każdej mąki, 1/4 szklanki wody i szczyptę proszku do pieczenia, a w następnej kolejności złączyć składniki w jedną masę. Teraz z mięsnej masy odrywaj kawałki i zrób z nich kotleciki w odpowiednim dla Ciebie kształcie.