Zdradzam przepis na ptasie mleczko – smakuje nieziemsko, a robi się bardzo szybko, bo bez pieczenia.

Samodzielne zrobienie w domu popularnego „ptasiego mleczka” nie należy do najłatwiejszych i wymaga sporych umiejętności. Aby ułatwić Ci to zadanie proponujemy skorzystanie z uproszczonego przepisu, który sprawi, że spędzisz w kuchni o połowę mniej czasu. Od czego zacząć?

Składniki

Do zrobienia „ptasiego mleczka” będziesz potrzebować:

  • 4 białek jaj
  • 4 łyżek cukru
  • 1 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 12 g żelatyny

Przygotowanie

Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w wodzie i odstawieniu jej na ok. godzinę. W tym czasie ubijamy białka (chcemy uzyskać puszystą piankę) i przygotowujemy syrop cukrowy (4 łyżki cukru łączymy z 4 łyżkami wody, a następnie gotujemy przez 15 minut na małym ogniu).

Następnie gotowy syrop oraz kwasek cytrynowy dodajemy do białek i nadal ubijamy. Następny krok to podgrzanie żelatyny (nie wolno jej jednak zagotować!) i wlanie powolnym, cienkim strumieniem do białek. Wszystko cały czas nadal ubijamy.

Teraz czas na rozpuszczenie czekolady i masła w wodnej kąpieli. Gotową masę czekoladową wlewamy do formy i odstawiamy na 15 minut do lodówki.Na czekoladzie układamy pianę z białek i gotowe ciasto jeszcze raz wkładamy do lodówki. Możemy je teraz udekorować np. przy pomocy liści mięty.

„Ptasie mleczko” jest gotowe. Najlepiej serwować je do kawy lub herbaty. Smacznego!