Do zrobienia „ptasiego mleczka” będziesz potrzebować:
Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w wodzie i odstawieniu jej na ok. godzinę. W tym czasie ubijamy białka (chcemy uzyskać puszystą piankę) i przygotowujemy syrop cukrowy (4 łyżki cukru łączymy z 4 łyżkami wody, a następnie gotujemy przez 15 minut na małym ogniu).
Następnie gotowy syrop oraz kwasek cytrynowy dodajemy do białek i nadal ubijamy. Następny krok to podgrzanie żelatyny (nie wolno jej jednak zagotować!) i wlanie powolnym, cienkim strumieniem do białek. Wszystko cały czas nadal ubijamy.
Teraz czas na rozpuszczenie czekolady i masła w wodnej kąpieli. Gotową masę czekoladową wlewamy do formy i odstawiamy na 15 minut do lodówki.Na czekoladzie układamy pianę z białek i gotowe ciasto jeszcze raz wkładamy do lodówki. Możemy je teraz udekorować np. przy pomocy liści mięty.