„Niewidzialne” ciasto robi wrażenie na każdym przyjęciu – Zaskoczę Cię tym przepisem.

Jabłka i gruszki? Hmm, co by tu z nimi zrobić? A może pyszne, francuskie, „niewidzialne” ciasto? Smak wanilii i świeżych owoców – to niewątpliwy strzał w dziesiątkę!

Składniki:

  • 400 g jabłek
  • 400 g gruszek
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 20 g cukru waniliowego
  • 2 szczypty soli

Sposób przyrządzenia:

Roztrzep jajka, dodaj 50 g cukru,10 g cukru waniliowego i szczyptę soli. Dodaj do mikstury mleko, 30 g masła, 90 g mąki i proszek do pieczenia. Owoce obierz, pokrój na cienkie plasterki i zanurz w cieście z obu stron. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i nasmaruj masłem.

Plasterki owoców ułóż na blasze warstwami a na wierzch wylej resztę pozostałego ciasta. Ustaw piekarnik na 180°C i piecz przez pół godziny. Pozostaje nam przyrządzenie kruszonki: wymieszaj resztę mąki z pozostałym masłem, cukrem, cukrem waniliowym oraz solą.

Miksturę rozetrzyj i posyp nią ciasto. Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut. Pyszne i ożywcze „niewidzialne” ciasto jest gotowe! Możesz delektować się jego pysznym smakiem!