Z przepisu teściowej tarte ciasto na każdą okazję. Genialnie prosty i szybki przepis na każdą okazję.

Ciasto trochę przypomina tradycyjny sernik. Jest jednak łatwy i szybszy w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie jeszcze na ciepło!

Składniki:

  • 100 g cukru, najlepiej drobnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g białego twarogu
  • 70 g masła
  • jajko
  • 5 łyżek śmietany 12 lub 18%
  • 200 g białej mąki

Sposób przygotowania:

Zagnieć ciasto z mąki, jajka, masła, proszku do pieczenia, połowy porcji cukru i łyżki śmietany. Gdy masa będzie jednolita owiń ją folią spożywczą i schłodź w lodówce przez kwadrans.

W tym czasie zrób masę twarogową: wymieszaj ten ser z pozostałą ilością śmietany i drugą połową cukru miksując na gładko w blenderze. Ciasto z lodówki podziel na 2 części. Zetrzyj jedną równomiernie na spód formy do pieczenia, wyłożonej pergaminem, lub posmarowanej lekko odrobiną tłuszczu.

Na taki spód wylej masę z twarożku i wyrównaj wierzch. Posyp go drugą częścią ciasta, również startą na wióry. Powinny przykrywać w całości masę twarogową, bez jej prześwitów. Staraj się to zrobić równomiernie.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W takiej temperaturze piecz ciasto przez ponad pół godziny, około 35 minut. Powinno być kusząco zarumienione z wierzchu.

Nie musisz studzić ciasta do podania – smakuje wyśmienicie od razu krojone na ciepło, po wyjęciu z piekarnika.