Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wymieszać w misce z cukrem. Następnie do tych składników dodać śmietanę i jajka oraz miękkie masło. Ciasto wyrobić ręcznie. Następnie należy rozwałkować je, a potem brzegi wysmarować dżemem układając na każdy z nich wiśnie.
Przygotowane ciasto zwinąć w rulon, a potem pokroić na mniejsze porcje, średnio po 2 owoce na każdą z nich. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika. Całość piec przez 20 minut w temperaturze wynoszącej 180 stopni.
Wszystko zależy od mocy piekarnika, więc jeśli domowe ciasteczka po upływie tego czasu będą jeszcze zbyt jasne, proces pieczenia należy nieco wydłużyć, żeby były przyrumienione.
Potem wystarczy je odłożyć do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posypać wiśniowe ciasteczka cukrem pudrem i są już one gotowe.